Düz Tabanlık
Düztabanlık, ayak uzun kavisinin çökmesi anlamına gelir. Normal ayak yere basarken, ayak iç kısmı yere temas etmez. Düztabanlık probleminde ise iç kenarın yere temas ettiği görülür. Bu çökme değişik derecelerde olabilir. Kavisin tamamen ters dönmesi durumu düztabanın ileri derecede olduğunu gösterir. Ayak kavisi, yürüme sırasında, zeminin ayağa yaptığı basıncın emilmesine ve böylece yükün baldır, diz, kalça ve bel eklemine zarar vermesine mani olan yapıdır. Dolayısıyla bu kaviste oluşan düşmeler, çökmeler, ileriki dönemlerde ayakta durma anında diz, kalça ve belde ağrıya, baldırda kasılmaya sebepolur. Ayak bileğinde hareket kısıtlaması, tabanda nasır oluşumları görülebilir. Topuk kemiği çökme etkisiyle dışa doğru yatabilir. Ayaklarında bu problem olan kişilerde ayakkabının topuklarının ve topuk iç kısımlarının zamanından önce aşındığı görülür. çok ilerlemiş durumlarda cerrahi müdahale gerekebilir. Düztabanlık 2 tiptir:
Esnek Düztabanlık: Ayak havada iken kavis görülür, yere basınca taban düzleşir. Bu zararsız düztabanlıktır. Genetik yatkınlık yok ise 8 yaşından sonra ayak bağlarının yeterli güce kavuşması ile düzelir. Genetik yatkınlık var ise o zaman 8 yaşından sonra kalıcı olarak devam edebilir. Bu tipdurumlarda ortopedik ayakkabı veya tabanlıklar kullanılmalıdır.
Rijit Düztabanlık: Kalıcı olan tiptir. Ayak kavisi yere basarken ve yerden kaldırılınca değişmez, düzdür. önemlidir, çünkü ayak ve ayak bileğindeki kemik uyumunun bozulması söz konusudur. Erken tedavi edilmez ise kalıcı sakatlıklar oluşabilir.